خوراکی ها

تاثیر بیماری لکه سیاه گردو بر برداشت گردو

  • درخت گردو در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی ممکن است مورد هجوم انواع مختلف آفات و بیماری‌ها قرار بگیرد که هر کدام از این عوامل می‌توانند بر روی باردهی آن تاثیر منفی بگذارند و سبب کاهش محصول آن از نظر کمی و کیفی شوند بنابراین لازم است به بررسی دقیق هر کدام از این عوامل پرداخت.

    یکی از بیماری مخرب و مهم  نهال گردو لکه سیاه یا آنتراکنوز گردو است این بیماری نه تنها در سراسر ایران بلکه در سایر نقاط دنیا نیز وجود دارد و هر ساله بخش اعظمی از محصول گردو را نابود می‌کند. در این مقاله قصد داریم به بررسی تاثیر بیماری لکه سیاه گردو بر برداشت محصول آن بپردازیم پس تا انتها با این مقاله همراه باشید.

    بیماری لکه سیاه گردو

    بیماری لکه سیاه گردو به نام‌های آنتراکنوز گردو و بلاچ گردو نیز شهرت دارد و یکی از بیماری‌های مخرب گردو است که با حمله به برگ‌ها، میوه‌ها و شاخه‌ها تاثیرات نامطلوبی بر روی باردهی نهال گردو پالیز نهال می‌گذارد. نخستین بار این بیماری در سال 1815 در اروپا شناسایی شد و در سال 1331 توسط خیبری از باغات گردو کشور گزارش شد و در حال حاضر در استان‌های مازندران، کرمان، کردستان، قزوین، تهران، گلستان، اصفهان و غیره شیوع دارد.

    عامل بیماری لکه سیاه گردو

    قارچی به نام Gnomonia leptostyla به عنوان عامل بیماری لکه سیاه معرفی شده است محققان قارچ شناسی این قارچ را در رده‌ی Pyrenomycetes قرار داده‌اند و این قارچ به دو صورت جنسی (فرم غیرفعال یا زمستان گذران) و غیر جنسی (فرم رویشی یا فعال) در طبیعت دیده می‌شود.

    چرخه‌ی بیماری

    این قارچ در برگ‌های خزان شده، میوه‌ها و شاخه‌های درخت به شکل غیر فعال زمستان گذرانی می‌کند. با آغاز بهار با مساعد شدن شرایط آب و هوایی شروع به فعالیت می‌کند و شروع به تولید ساختارهایی به نام ریسه و اسپور می‌کند این اسپورها با باد و باران پخش می‌شوند و با قرار گرفتن بر روی سطح گیاهان جدید از طریق روزنه‌های آن‌ها به درون درخت نفوذ پیدا می‌کنند سپس شروع به جوانه زنی و آلوده کردن درختان جدید می‌کنند.

    علائم بیماری

    این قارچ با نفوذ به درون درخت علائمی بر روی برگ‌ها، شاخه‌ها و میوه‌های آن ایجاد می‌کند که هر کدام را به اختصار توضیح می‌دهیم.

    • علائم بر روی برگ

    علائم این بیماری به صورت لکه‌هایی بر روی برگ و دمبرگ گردو ظاهر می‌شود که موجب ریزش زود هنگام برگ‌ها می‌شود، این لکه‌ها کوچک به اندازه‌ی 2 تا 3 میلی متر هستند که با گسترش بیماری بزرگ‌تر شده و به یکدیگر می‌پیوندد این لکه‌ها از نظر ظاهری مدور با حاشیه دندانه‌دار و زرد رنگ که مرکز آن‌ها به رنگ قهوه‌ای، قهوه‌ایی مایل به خاکستری یا قرمز دیده می‌شوند.

    • علائم بر روی میوه

    این بیماری بر روی میوه به خصوص میوه‌های جوان خسارت شدیدی وارد می‌کند این قارچ لکه‌هایی نامنظم، فرورفته یا گود بر روی سطح پوست میوه ایجاد می‌کند این لکه‌ها به مرور زمان بزرگ‌تر می‌شوند و سبب ریزش میوه می‌شوند.

    images_1694071501_64f97acddea70
    • علائم بر روی شاخه

    این بیماری به ساقه‌های جوان و شاخه‌ها نیز حمله می‌کند و لکه‌ یا زخم‌هایی به شکل منظم (بیضی) و یا نامنظم و به حالت گود یا فرورفته بر روی آن‌ها ایجاد می‌کند این زخم‌ها به رنگ قهوه‌ایی مایل به خاکستری دیده می‌شود.

    تاثیر بیماری لکه سیاه گردو بر روی برداشت گردو

    • همان طور که در بالا اشاره شد این بیماری به اندام‌های هوایی درخت گردو حمله می‌کند و به طور مستقیم و غیر مستقیم بر روی برداشت درخت گردو تاثیر می‌گذارد به طوری که این قارچ با حمله به برگ‌ها باعث تخریب سلول‌های پارانشیمی و اپیدرمی آن می‌شود در نتیجه سطح فتوسنتز کاهش پیدا می‌کند با کاهش سطح فتوسنتز انرژی گیاه برای تولید و درشت شدن میوه کاهش می‌یابد از طرفی انرژی درخت صرف مبارزه با عامل بیماریزا می‌شود.
    • این قارچ با هجوم به بافت شاخه‌ها باعث تخریب سلول‌ها و ایجاد زخم بر روی آن می‌شود و در صورتی که وسعت و عمق زخم‌ها گسترش پیدا کنند سبب کند شدن حرکت شیره نباتی درون گیاه می‌شود که این امر سبب ضعف گیاه می‌شود در نتیجه میزان باردهی درخت کاهش می‌یابد.
    • مهمترین تاثیر این بیماری بر روی میوه درخت گردو است این قارچ با حمله به میوه‌ سبب ایجاد لکه‌های آب سوخته، گود و سیاه رنگ بر روی پوست میوه می‌شود که این امر سبب بدشکلی میوه، سیاه شدن، خشک شدن و پوسیده شدن مغز میوه‌ی گردو می‌شود.در نتیجه رشد میوه متوقف شده و در نهایت ریزش پیدا می‌کند.
    • گاهی ممکن است با حساس شدن میوه،‌ مغز آن مورد هجوم قارچ‌های ساپروفیت (گندرو) قرار گیرد در نتیجه شدت خسارت افزایش پیدا کند.

    تاثیر بیماری لکه سیاه گردو بعد از برداشت

    میوه‌های آلوده حساس‌تر از میوه‌های سالم هستند و ممکن است در اثر ضربه‌های چوب‌های تکاننده برداشت بیشتر آسیب ببینند و یا درگیر قارچ‌های ساپروفیت دیگر شوند.

    میوه‌های آلوده خود منبع آلودگی و انتقال بیماری هستند و چنانچه بخشی از میوه‌های باغات آلوده برداشت شوند نه تنها این میوه‌ها بلکه تمام وسایل برداشت میوه آلوده شده و موجب انتقال بیماری به دیگر نقاط می‌شوند که این امر موجب گسترش و افزایش خسارت این بیماری می‌شود بنابراین باید به این موضوع در مهار بیماری دقت کرد.

    images_1694071506_64f97ad247cd0

    کلام آخر

    به طور کلی بیماری لکه سیاه گردو یا آنتراکنوز گردو تاثیر زیادی بر عملکر درخت گردو می‌گذارد به نحوه‌ که سبب ریزش برگ، ریزش میوه، کاهش شاخه زایی، کاهش عمر، کاهش باروری و ضعف درخت می‌شود در نتیجه خسارت سنگینی به درخت گردو وارد می‌کند پس لازم است به درستی آن را تشخیص داد و با آن مبارزه کرد یکی از راه‌های کنترل این بیماری خرید نهال مقاوم از نهالستان‌های معتبر در سراسر کشور است.

    تماس با پالیز نهال:

    09144501007

    09144501008

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    نمایش بیشتر

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    5 × 4 =

    دکمه بازگشت به بالا